Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Φόρος προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις»

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Φόρος προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις»

Θεόδωρος Καράογλου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το συζητούμενο σήμερα νομοσχέδιο «Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις», είναι ένα νομοσχέδιο τομή στο φορολογικό σύστημα που διέπει σήμερα τα ακίνητα στη χώρα μας. Είναι ένα νομοσχέδιο που εισάγει το Φ.Π.Α. στα ακίνητα, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από είκοσι περίπου χρόνια δεκαεννιά για την ακρίβεια- όταν είχαμε την εισαγωγή του Φ.Π.Α. στην Ελλάδα με το ν. 1622/1986 και την εισαγωγή του Φ.Π.Α. γενικότερα από την 1-01-1987.
Τότε, είχε προβλεφθεί η εξαίρεση από το Φ.Π.Α. στα ακίνητα, με τη λογική ότι δεν είχε γίνει η σχετική προετοιμασία και ότι πολύ σύντομα θα γινόταν αυτή η προετοιμασία και έτσι θα γινόταν η εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα.

Φαίνεται, όμως, ότι όλες οι έννοιες στη χώρα μας είναι πολύ σχετικές, με αποτέλεσμα το «πολύ γρήγορα» -σύμφωνα άλλωστε και με τη γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά «ώρα ΠΑ.ΣΟ.Κ.»- να σημαίνει μετά από είκοσι χρόνια. Αναβολές επί αναβολών, έως ότου φθάσαμε στο σημείο που η ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν «ως εδώ και μη παρέκει».
Έτσι το συζητούμενο νομοσχέδιο έρχεται να εισάγει το Φ.Π.Α. στα ακίνητα, κάτι που, όπως είπα ήδη, γίνεται με καθυστέρηση είκοσι περίπου χρόνων.
Τι συνέβαινε, όμως, όλα αυτά τα χρόνια που δεν είχαμε Φ.Π.Α. στα ακίνητα; Αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν, είναι ότι είχαμε έντονη φοροδιαφυγή σε ό,τι αφορά το Φ.Π.Α. και το εισόδημα και είχαμε συνθήκες έλλειψης ανταγωνισμού μεταξύ συνεπών και ασυνεπών επιχειρήσεων, εκείνων δηλαδή που δεν εξέδιδαν τα τιμολόγια που έπρεπε να εκδώσουν.
Αυτά, λοιπόν, τα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει σήμερα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα. Έρχεται, δηλαδή, να αντιμετωπίσει ριζικά την έντονη φοροδιαφυγή στο Φ.Π.Α. και στο εισόδημα, να αποκαταστήσει συνθήκες υγιούς και πραγματικού ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, να δώσει λύσεις σ' ένα χρονίζον πρόβλημα, σε μια εκκρεμότητα, που, όπως και τόσες άλλες, κληρονομήσαμε από το παρελθόν.
Βέβαια, θα μπορούσε να υπάρξει το ερώτημα μήπως τελικά υπάρξει επιβάρυνση των πωλητών των ακινήτων κατά 8%, που είναι η διαφορά μεταξύ Φ.Π.Α., που είναι 19%, και φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που είναι 11%. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει, γιατί αφ' ενός μεν η τελική διαμόρφωση των τιμών στην αγορά των ακινήτων και σε κάθε αγορά γενικότερα καθορίζεται από το βασικό νόμο της αγοράς, το νόμο της προσφοράς και ζήτησης και αφ' ετέρου η τελική τιμή των ακινήτων θα εξαρτηθεί άμεσα από τις τελικές αντικειμενικές τιμές που αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών πολύ σύντομα.
Ακόμη, για να είμαστε ρεαλιστές και ακριβοδίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι η αγορά, που εδώ και πολλούς μήνες γνώριζε και την εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, ήδη έχει απορροφήσει και έχει ενσωματώσει το όποιο κόστος της διαφοράς μεταξύ Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Α.
Τέλος, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε η αγορά, γιατί θα πρέπει να θυμίσω ότι:
Πρώτον, και τα δύο μεγάλα Κόμματα εξουσίας -δηλαδή και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- στα κυβερνητικά τους προγράμματα είχαν ανακοινώσει την επιβολή Φ.Π.Α. στα ακίνητα. Θυμίζω τη σελίδα δεκαεπτά του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Δεύτερον, η Κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις πριν από είκοσι μήνες είχε ανακοινώσει επίσημα την εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα.
Τρίτον, πριν από μήνες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν πάρει τις προτάσεις για την εισαγωγή του Φ.Π.Α. για επεξεργασία και διαβούλευση και είχε προηγηθεί ένας ευρύτατος δημοκρατικός διάλογος.
Τέταρτον, η εισαγωγή του Φ.Π.Α. γίνεται σταδιακά, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να απορροφηθούν όποιοι κραδασμοί προκύψουν στην αγορά των ακινήτων.
Αφού, λοιπόν, τεκμηρίωσα το ορθόν, κατά την άποψή μου, της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, κάτι που άλλωστε φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη και την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να έρθω σ' αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι είναι ένα προσεγμένο, λειτουργικό και αποτελεσματικό νομοσχέδιο.
Είναι ένα νομοσχέδιο που συντάχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τους επιτελείς του ΥΠ.ΕΘ.Ο., που καλύπτει σχεδόν όλα τα τυπικά θέματα που θα προκύψουν από την εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, φροντίζοντας παράλληλα να είναι λειτουργικό, αλλά και να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή του.
Εννοείται και εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, όπως σε κάθε τομή στο φορολογικό σύστημα, ενδεχομένως θα εμφανιστούν και διάφορα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής του.
Όμως, εννοείται και εξυπακούεται ότι, όπως έκανε μέχρι τώρα η ηγεσία του Υπουργείου, θα έχει «ανοιχτά μάτια και αυτιά», για να βλέπει και να ακούει τις παρατηρήσεις, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες, που ενδεχομένως θα προκύψουν, και για να μπορεί έτσι, το Υπουργείο αποδεικνύοντας την καλή του θέληση για μια ακόμη φορά, άμεσα να τα αντιμετωπίσει.
Αυτό, όμως, που είναι πιο σημαντικό από όλα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η «πολιτική νότα» που έχει προσθέσει η ηγεσία του Υπουργείου, κινούμενη πάντα, βέβαια, μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης και οριοθετημένης πολιτικής της νέας κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η πολιτική δεν είναι παρά μια πολιτική με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, μια πολιτική για τον άνθρωπο και ειδικότερα για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
Έτσι, και το παρόν νομοσχέδιο στα πλαίσια της ίδιας κοινωνικής πολιτικής χαρακτηρίζεται κοινωνικά δίκαιο, με μια σειρά θετικών φορολογικών μέτρων, τα οποία περιληπτικά αναφέρω:
Πρώτον, απαλλαγή Φ.Π.Α. πρώτης κατοικίας.
Δεύτερον, απαλλαγή Φ.Π.Α., όταν κάποιος κτίζει μόνος του το σπίτι του.
Τρίτον, διπλασιασμός του χρόνου πληρωμής των φόρων κληρονομιών από δύο σε τέσσερα χρόνια.
Τέταρτον, εξομοιώνεται το αφορολόγητο όριο μεταξύ εγγονών και τέκνων. Ήταν 15.000 ευρώ στα εγγόνια, πηγαίνει στα 80.000 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν για τα τέκνα.
Πέμπτον, αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια των γονικών παροχών από 90.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.
Έκτον, τετραπλασιάζονται τα αφορολόγητα όρια κληρονομιών και δωρεών, αφού από 20.000 ευρώ πηγαίνουν στα 80.000 ευρώ.
Έβδομον, αυξάνεται κατά 15% το αφορολόγητο όριο του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για αγορά πρώτης κατοικίας.
Κοντολογίς, με το παρόν νομοσχέδιο καταπολεμάται η μεγάλη φοροδιαφυγή, τόσο όσον αφορά το Φ.Π.Α. όσο και το εισόδημα. Αποκαθίστανται οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και όσων γενικότερα ασχολούνται με τον τομέα της οικοδομής. Θεσπίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ευνοούνται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων από γενιά σε γενιά. Τέλος, αντιμετωπίζεται οριστικά μια εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, χωρίς κανένα κραδασμό και δημιουργία προβλήματος στον οικοδομικό κλάδο.
Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Ο. με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα σταθεί στις προτάσεις θεσμικών φορέων που εξέφρασαν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Έτσι, επιγραμματικά θα σταθώ στις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Ανάπηρων Ανθρώπων που αφορούν απαλλαγές, αφορολόγητα ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία και ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Είναι προτάσεις των οποίων, βέβαια, δεν γνωρίζω το οικονομικό κόστος, αλλά είμαι βέβαιος ότι, αφού μελετηθούν προσεκτικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Επίσης, θα σταθώ σε μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα, κατά την άποψή μου, πρόταση, την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., που αφορά την καθιέρωση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα υλικά και εργατικά για την ανακαίνιση διατηρητέων και ιστορικών κτηρίων.
Μ' αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε ακόμη ένα κίνητρο για την αξιοποίηση του εθνικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου, κάτι που έχουμε ηθική υποχρέωση και παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές, για τα παιδιά μας, να τα συντηρήσουμε, να τα διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού».
Να κλείσω, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για την εισαγωγή Φ.Π.Α. σε ακίνητα, τις μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και τις άλλες γενικότερες διατάξεις που περιλαμβάνει ένα θετικό νομοσχέδιο, ένα κοινωνικά δίκαιο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που προσωπικά υποστηρίζω και καλώ καλοπροαίρετα και κάθε άλλο συνάδελφο, αφού πρώτα θετικά και καλοπροαίρετα το μελετήσει προσεκτικά, να το υποστηρίξει.
Σας ευχαριστώ πολύ.